Choroba uchyłkowa jelita grubego to jedno z najczęstszych schorzeń układu pokarmowego w populacjach zachodnich, a ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Uchyłki związane są głównie z nieprawidłową dietą, co stanowi powszechny problem dzisiejszych czasów.Podstawowym elementem leczenia uchyłków jelita grubego jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, a czego unikać?
Powoduje je głównie nieprawidłowa dieta, a ryzyko zachorowania rośnie z wiekiem. Jakie objawy, w szczególności bólowe mogą sygnalizować, że mamy uchyłki jelita grubego? Pytamy lekarza Jacka Kowerzanowa, gastroenterologa. Choroba uchyłkowa jelita grubego należy do chorób cywilizacyjnych i dotyczy dużej części populacji krajów rozwiniętych. - Przyjmuje się, że około 60 proc. osób powyżej 60. roku życia będzie miało uchyłki. Dotyczy to głównie krajów rozwiniętych i związane jest bardzo ściśle z dietą - mówi gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Uchyłkowatość jelita grubego należy do typowych chorób cywilizacyjnych. Dotyczy głównie osób starszych, a liczba dotkniętych nią pacjentów stale rośnie. U większości, uchyłki nie dają wyraźnych objawów, jednak mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości, a nawet poważne powikłania. Jak wykryć uchyłki? Jakie objawy powinny wzbudzić naszą czujność? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. Jackiem Kowerzanow.
Uchyłki jelita grubego, to uwypuklenia oraz małe przepukliny ściany jelita. Są to zmiany, które dotykają dużą część społeczeństwa i należą do jednych z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Uchyłki z reguły nie stanowią zagrożenia, jednak w niektórych przypadkach mogą spowodować groźne powikłania zdrowotne. Jak leczyć zapalenie uchyłków jelita? Gastroenterolog wskazał jedną z najważniejszych metod leczenia. Na czym polega? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Choroba uchyłkowa jelita grubego powoduje, że w ścianie przewodu pokarmowego powstają niewielkie kieszonki czyli uchyłki. Samo występowanie uchyłków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niebezpieczeństwo pojawia się z chwilą, gdy uchyłki dotyka stan zapalny. Jak rozpoznać ból spowodowany przez tę dolegliwość? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.